Een persoonlijk foto canvas cadeau – uit het goede hout gesneden

DIY: een persoonlijke foto canvas cadeau – uit het goede hout gesneden

Op zoek naar een persoonlijk, zelfgemaakt en uniek cadeau? Een cadeau dat er duur uitziet, maar minder dan 4 euro kost? Wat dacht je van een zelfgemaakte foto canvas?

Hieronder zie je tutorial. Veel succes!

foto canvas maken 2

Benodigdheden

  1. Canvas (de grootte is afhankelijk van hoe groot je foto is; in ons voorbeeld hebben we een A3 formaat: Action: 1,99 euro)
  2. Foto (gelijk welke foto is goed, maar zorg dat je hem in spiegelbeeld afprint: vooral bij tekst is dat belangrijk! Later wordt duidelijk waarom)
  3. ModPodge (of knutsellijm: Action: 0,89 euro)
  4. Schilderborstel (een harde platte werkt het makkelijkst)
  5. (Niet je beste) Keukenspons
  6. Water
  7. Één nacht

 

 

Stap voor stap (ongeveer 20 minuten + 1 nacht inwerktijd)

Een van mijn allerbeste vriendinnen verhuisde naar de andere kant van België (Als je van West-Vlaanderen komt, is Antwerpen de andere kant van België) en ik wilde haar een persoonlijk – recht uit hart – cadeautje geven. Voor haar maakte ik dit:

  1. Foto collage maken

Deze stap hoef je niet perse te doen. Je kan ook gewoon één foto afdrukken.

Ik maakte via www.befunky.com een fotocollage van alle foto’s die ik van haar en mij samen had. Dat was onder andere een verzameling van foto’s die we uitgewisseld hadden via WhatsApp, Facebook, Instagram… Bij die collage plaatste ik een persoonlijke zin bv: “the mind can see what is invisible to the eyes”.

  1. Foto afprinten

De foto (of collage) die je afprint moet via een laserprinter afgedrukt worden (een ‘gewone’ foto werkt niet en een foto afprinten op fotopapier werkt ook niet) want het is effectief de bedoeling dat de kleuren afgaan op het canvas.

! Zorg dat je afmeting klopt met je canvas

! Print de foto in spiegelbeeld af (tip: voor je afprint: bekijk je foto, ga naar ‘bewerken’ en ‘spiegel de foto’ om hem daarna af te printen)

  1. Canvas voorbereiden

Neem de modpodge en ‘schilder’ je gehele canvas in met de knutsellijm. Leg een goede zichtbare laag op, maar verdeel gelijkmatig.

! Als je foto groot genoeg is, zou je ervoor kunnen kiezen de randen van je canvas ook in te lijmen.

foto canvas maken 1

  1. Foto op je canvas leggen

Nu komt de reden waarom je de foto in spiegelbeeld moet afdrukken. Je neemt je foto en legt hem met de fotozijde op de beschilderde canvas. Druk overal goed aan en gebruik iets als een bankkaart om de foto overal gelijk te verdelen.

foto canvas maken 7

  1. Laat rusten

Als je de gehele foto overal goed hebt aangedrukt, moet je dit een nachtje laten intrekken zodat het tijd heeft om de kleuren op het canvas te laten ‘vastlijmen’.

  1. Maak de witte kant voorzichtig nat

foto canvas maken 6

Gebruik hiervoor je lichtjes natte (niet je beste) keukenspons. Maak de gehele witte kant van het canvas nat en laat 10 seconden inwerken. Je zal zien dat de foto langzaam zichtbaar wordt.

  1. Trekken en wrijven

Nu moet je het ‘wit’ van het papier zien los te krijgen. Dit doe je door aan de rand te beginnen en strookjes papier af te trekken. Normaal gezien gaat dit redelijk vlot. Eenmaal je stukjes papier hebt losgetrokken, ligt er nog een witte ‘gaas’ op het canvas. Dit kan je verwijderen door het opnieuw wat lichtjes nat te maken en met je vinger te wrijven. Door de wrijving komen de witte restjes los.

foto canvas maken 5

  1. Overschilder nogmaals met ModPodge

Als je canvas helemaal droog is, wordt hij nogmaals overschilderd met de doorschijnende knutsellijm. Dit laatste geeft dan een mooie, egale en ‘old-school’ look. Lekker vintage…

foto canvas maken 4

  1. Ontvang complimentjes

Dat is het enige wat je nog moet doen, nadat je het cadeautje aan je vrienden gegeven hebt. Succes!

foto canvas maken 3

Over TadaBlog

Dit is de blog van Cadeaubon website TadaBon, waarin we niet enkel nieuws delen over onze initiatieven maar ook een heleboel cadeautips! Cadeaubon

Ben je een handelaar? ook jij kan eenvoudig een cadeaubon aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.