Noem het maar anti-cadeautips: 11 dingen die je misschien beter niet cadeau doet

Geschreven in categorie Cadeautip, Geschenken op door .

Een geschikt cadeau vinden, het is niet altijd even gemakkelijk. Hoewel iedereen wel eens een foutje maakt bij het schenken, zitten sommigen er echt altijd naast. Om die mensen te helpen sommen wij enkele zaken op die je echt nooit cadeau mag doen. Kwestie van een afgang te vermijden.

awkward

Kantoorspullen: Ook al geef je dit aan een student of een vriend met een nieuwe job. Kantoorspullen zijn niet bepaald het cadeau waarvoor iedereen staat te springen. Bovendien lijkt het alsof je te gierig of te lui was om iets te kopen en dan maar gewoon wat dingen van je werk hebt meegenomen. Laat die paperclips, notepads en balpennen maar liggen.

Zelfhulpboeken: Boeken met als titel “Hou van Jezelf” of “Omgaan met Relatieproblemen” zijn een absolute no go. Ook al weet je dat de persoon met bepaalde problemen kampt en heb je de beste bedoelingen, deze boeken zijn niet gemaakt om iemand cadeau te doen. Hetzelfde geldt voor dieetboeken. De kans is groter dat je er iemand mee kwetst dan dat je er iemand blij mee maakt.

awkward 2

Schoonmaakproducten: Opnieuw een cadeau dat verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Jij kan misschien wel denken dat het iets is dat iedereen nodig heeft, zeker nu je vriend(in) alleen is gaan wonen, maar men zal eerder denken dat jouw boodschap is dat het huis een dringende poetsbeurt nodig heeft. Geen tof nieuws dus… Zeep is ook zoiets. Het lijkt alsof je wilt duidelijk maken dat je vriend stinkt. Eigenlijk is zowat alles wat met hygiëne of lichaamsverzorging te maken heeft uit den boze (tenzij het letterlijk op hun verlanglijstje stond). Anti-rimpelcrème, weegschaal, luchtverfrisser, trimmer,… denk toch maar twee keer na voor je het koopt.

Kunstwerken: Als er iets is waar iedereen een andere mening over heeft dan is het wel kunst. Hoewel het geen fout cadeau is, is het gewoon een van de meest riskante dingen om te schenken aan een ander. Doe het enkel als je zeker bent van je stuk. Iedereen heeft immers een andere smaak en zelfs al vindt de ontvanger je cadeau wel mooi, dan ben je nog niet zeker of hij of zij er wel plaats voor heeft in zijn of haar interieur. Speel liever op zeker.

 

doggift

Huisdieren: Nóg riskanter dan kunst is een dier. Besef eerst en vooral dat je een levend wezen schenkt. Dat wil zeggen dat je naast het dier ook een hele verantwoordelijkheid geeft. Niet iedereen is daar klaar voor. Bovendien kost het ook een heleboel tijd en geld. Daarnaast is het ook toffer om zelf je huisdier te kunnen uitkiezen. Denk goed na! Ze kunnen immers niet omgeruild worden.

 

 

Kledij: Een ander risicovol cadeau. Is het te klein dan denkt de persoon dat hij moet vermageren. Is het te groot dan is hij ook beledigd omdat je dacht dat hij dikker was. Als het dan nog eens zijn smaak niet is, zal hij het dus ook niet gebruiken. Sokken lijken misschien nog het veiligst, maar wees nu eerlijk. Wie krijgt dat met plezier?

Donatie: Een donatie aan een goed doel in naam van de jarige. Een mooi gebaar, maar daar heeft de persoon zelf weinig aan. Als je je goed hart wil laten zien, doneer dan in je eigen naam en geef de jarige een tastbaar cadeau. Zo is iedereen gelukkig.

Pyjama: Tenzij je effectief samen slaapt met de persoon aan wie je een pyjama schenkt, is dit echt geen goed idee. Het is saai en onpersoonlijk. Het voordeel is dan wel dat je nooit zal weten of de persoon je cadeau werkelijk draagt. Ook ondergoed valt onder deze categorie.

canNYC

 

Blik lucht: Geloof het of niet: het bestaat en mensen kopen het. Het is letterlijk een blik met lucht! Je begrijpt wel waarom dit een slecht geschenk is. Het mag dan wel “Original Canned Air from New York City” bevatten, er bestaan leukere cadeaus. Veel leukere…

Parfum: Tenzij je zeker weet welke geur je vriend(in) reeds draagt, is dit alweer een risicovol cadeau. Geuren zijn uiterst persoonlijk en hoewel er met het gebaar totaal niks verkeerd is, is de kans groot dat het flesje onaangeroerd in de kast blijft staan. Geef je geld dus beter ergens anders aan uit.

uglyxmas

Feestdag-gerelateerde cadeaus: Die typische kersttruien bijvoorbeeld. Iedereen kent ze, niemand houdt ervan. En al zeker niet om ze als kerstcadeau te krijgen. Op de dag zelf lijkt het misschien wel een goed idee. Maar eentrui die je slechts een keer per jaar kan dragen is niet zo handig. Liever iets anders dus.

Wat hebben we geleerd?

  1. Denk aan de boodschap die je overbrengt
  2. Denk aan de persoonlijke smaak van de persoon en de situatie
  3. Geef niets dat je niet graag zelf zou krijgen
  4. Schenk niets waardoor je lui of gierig lijkt

Met dit alles in je hoofd, lijkt een cadeaubon dan niet de beste optie? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.