Het Perfecte Cadeau #1: Het Plan

Geschreven in categorie Algemeen op door .

Ik ben niet goed in cadeaus geven.

Echt niet.

Net zoals ik niet goed ben in verjaardagen onthouden, kerstkaartjes versturen en huwelijksverjaardagen onthouden. Ik ben iemand die andermans kerstkaartjes vaak ronduit melig vind en onmiddellijk in de papiermaand gooi. Zo ondankbaar ben ik. Als het om cadeaus gaat beperk ik mij doorgaans tot de personen die echt iets móeten krijgen. Mijn petekind, mijn vrouw, mijn ouders. Dat is het zo’n beetje. Ik ben getuige geweest van het huwelijk van drie goede vrienden, maar met schaamrood moet ik toegeven dat ik hun huwelijksdata niet meer tot op de dag correct ken. Laat staan dat ik hen ieder jaar een sms’je stuur of een cadeautje geef.

Dat moet beter. Ik wil een attenter persoon worden. Automatismen kweken. Geven doet geen pijn. En zoveel geld hoeft het niet te kosten.

Ik zit bovendien zit in een uitstekende levensfase om mij te bekwamen in attent zijn. Karel Strobe, werkloos historicus met een liefde voor de pen, een jong gezin, een voornemen tot persoonlijke groei én – laat ons het niet ontkennen – een stevige portie tijd: aangenaam!

Het Plan

Mijn plan luidt als volgt: iedere maand kies ik twee personen van op mijn verjaardagskalender. (Even tussendoor: wie heeft of gebruikt dat nog, in tijden van Facebook-herinneringen? Zo’n exemplaar dat op toilet hangt en waar bezoekers van onze WC hun eigen naam en geboortedatum op mogen noteren?). Vervolgens neem ik de tijd om voor de personen in kwestie HET PERFECTE CADEAU uit te zoeken. Jawel, ik wil het serieus nemen. Geen vrijblijvende keuzes, maar maatwerk. Beredeneerd.

Ik leg mezelf wel enkele beperkingen op, want anders loopt deze hobby uit de hand:

  • Het zijn er dus slechts twee per maand.
  • Alles gaat via Tadabon (een manier om online een cadeaubonnen te kopen bij een winkel naar keuze. Eigenlijk geef ik dus een cadeausuggestie, een cadeautip, en laat ik de gelukkige in kwestie een zekere vrijheid om vrij in te vullen wat het cadeautje uiteindelijk wordt.
  • Wellicht zullen veel van de winkel zich in Gent bevinden, want ik wil zelf op prospectie gaan.
  • Ik overhandig de cadeaubon ofwel via mail ofwel live. Maar wellicht meestal via mail.

Ik heb de verjaardagskalender er al bij genomen en mijn eerste slachtoffer al gekozen. Ik wil nog niet verklappen wie de persoon in kwestie is en bij welke winkel ik een bon zal komen. Wat ik wel al wil prijsgeven is dat het gaat om een familielid.

Cadeaujournalistiek

Per cadeaubon zal ik jullie een inkijkje geven in mijn motivatie om een bepaalde winkel te kiezen voor een bepaalde persoon. Ik ga ook iets proberen vertellen over de winkel in kwestie: wat ik er zo leuk aan vind, waarom ik er graag kom, het verhaal van de eigenaar, enz. Ik bezorg jullie ook een verslagje nadat de cadeaubon is bezorgd: hoe reageerde de ontvanger? Werd hij/zij echt gelukkig? Wanneer werd de cadeaubon verzilverd?

Want meer dan een persoonlijke journey over Karel die mensen blij maakt, wordt deze blog ook een analyse van het fenomeen cadeaubonnen. Zijn ze eigenlijk wel geschikt om mensen blij te maken? Is een cadeaubon versturen via mail niet gewoon super-onpersoonlijk en al te gemakkelijk? Volg deze blog en je komt het allemaal te weten. En wie weet word jij ook wel een attentere vriend, broer, man, schoonbroer, zoon, dochter, mama of papa.

Over TadaBlog

Dit is de blog van Cadeaubon website TadaBon, waarin we niet enkel nieuws delen over onze initiatieven maar ook een heleboel cadeautips! Cadeaubon

Ben je een handelaar? ook jij kan eenvoudig een cadeaubon aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.