WASBAR in Gent, Kortrijk en Antwerpen: ‘We kijken tevreden terug naar de afgelopen 2 jaar’
Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde, zijn de eigenaren van de wasserettecafe’s Wasbar in Gent, Kortrijk en Antwerpen. In twee jaar tijd hebben Dries en Yuri een succesvolle zaak geopend, meerdere filialen aangekoppeld en een boek geschreven. Vorig jaar wonnen ze 25000 euro bij het programma Topstarter op Een en de Global Silver A’design Award. Bovendien warden ze genomineerd voor de Bar & Restaurant Awards London. We hadden genoeg redenen om de mannen vast proberen te krijgen voor een interview. Lees hieronder wat ik losgepeuterd kreeg bij Dries over de toekomstplannen.
‘De afgelopen twee jaren waren zwaar.’, vertelt Dries wanneer ik vraag hoe ze de spontane groei beleefd hebben. ‘We waren 24 uur op 24 bezig. Maar we kunnen tevreden terugkijken.’ Dries en Yuri overwegen om meerdere café’s te openen. In Brussel botsen ze tegen de wetgeving voor het krijgen van een vergunning om een horecazaak te openen. In Nederland is alles nog in researchmode. Een wasbar in Leuven is van tafel geschoven. Dries: ‘Leuven is geen optie meer’.
Succesformule
De wasserettecafe’s passen perfect in de bruisende steden, het is een succesformule die gewaardeerd wordt. Er zijn doe-dagen op dinsdag, Eco-wasdagen op woensdag, live optredens op donderdag, buffets op vrijdag aperitivo’s op zaterdag en buffets op zondag. Het is een en al creativiteit.
‘We willen wel een uniforme manier blijven hanteren binnen de verschillende café’s.’, legt Dries uit. ‘Het aanbod en de organisatie laten we overal gelijk. De openingsuren worden wel locatie gebonden aangepast.’
Lien Tijskens, is 22 jaar en afgestudeerd als interieurvormgeefster aan de Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten in Gent (KASK). Lien kwam regelmatig in de Gentse Wasbar voor een cappuchino als er een les uitviel. Net als veel Gentenaren vindt ze het concept top. ‘Een wasbar is leuk en vernieuwend. Het heeft een typerend interieur dat bij de functie past en herkenbaar is in elke stad. Een lekkere kop koffie terwijl je wacht op jouw was, maakt het wachten minder saai.’
Boeken en opvoeding
De ondernemers publiceerden eind 2013 het boek ‘Trek je plan in 50 stappen’. Hierin mikten de mannen op pas afgestudeerden die op kot gingen. Dingen als hoe je de was doet, als de betekenis van dresscode worden haarfijn uitgelegd. Het tweede boek dat binnenkort verschijnt heet Hou je manieren in vijftig stappen. ‘Het is geen etiquetteboek, meer een survivalgids met een persoonlijke visie.’, zegt Dries. ‘Het boek legt de huidige omgangsmanieren met onze eigen ervaringen uit.’
Dries en Yuri, twee ambitieuze mannen die veel spraakmakender zullen worden dan ze nu al zijn. Met een nieuwe boek en nieuwe panden opkomst, kan ik enkel nieuwsgierig zijn en hoopvol wachten op meer.
Wil je iemand een plezier doen met een bezoekje aan WASBAR? Koop een cadeaubon voor WASBAR online voor een Brunch voor 2, een was account, of gewoon voor een bedrag op TadaBon.