Als horeca uitbater je cadeaubon aanbieden én in de kijker zetten: een aanrader!

Geschreven in categorie Cadeaubon, Horeca op door .

GASTARTIKEL van Reginald De Bouw, horeca consulent van horecaoptima.be.

horeca optimaAls zaakvoerder van Horeca Optima, gespecialiseerd in het optimaliseren van alle procedures binnen een horecabedrijf, heb ik de voorbije periode heel wat doorlichtingen uitgevoerd binnen horeca-ondernemingen. Doel van deze doorlichtingen was te bekijken waar er kansen liggen om de zaak in kwestie te optimaliseren. Achteraf werd een gedetailleerd rapport voorgesteld waarin een 120-tal punten werden beoordeeld. Uiteraard werden niet alleen de verbeterkansen in kaart gebracht, maar ook de oplossingen aangereikt.

Binnen het belangrijk segment “marketing” komt vaak de promotie en/of ‘betere’ verkoop van cadeaubonnen aan bod. Tot m’n verbazing scoren de meeste horecazaken ondermaats. Een doordacht actieplan ontbreekt in veel gevallen.

Een goede cadeaubon verkoop heeft nochtans veel voordelen: de gelukkige ontvanger krijgt erbij de warmst mogelijke aanbeveling voor jouw zaak, en bij het komen gebruiken van de bon in je zaak wordt het er vaak ‘eens goed van genomen’ – lees, royaler dan een klant ‘normaal’ zou doen. Verder is het natuurlijk een leuk ‘uithangbord’ voor je zaak én een populair geschenk idee.

Een bijkomend voordeel voor de horeca-ondernemer is dat er Euro’s op de bankrekening komen, zonder dat er reeds een dienst en/of goederen werden aangeboden aan de eindklant (en dus BTW moet aangerekend worden)… Dus uitstekend voor de “cashflow”!

Het online verhaal

Een belangrijk verkoopplatform is het internet, en dan bedoel ik niet alleen de eigen website, maar het ‘worldwide web’ in de meest brede zin van het woord. Vanzelfsprekend kan de eerste stap de eigen website zijn; hier stel ik vast dat het verkoopaccent op cadeaubonnen vaak onderbelicht is of zelfs gewoonweg ontbreekt.

Maar er is meer, véél meer! Naast promotie en visibiliteit in de zaak zelf, zijn er vele promotie-opties zoals digitale nieuwsbrieven, social media, … en partnersamenwerkingen.

Zo leerde ik recent het bestaan van systemen om rechtstreeks vanop je web site cadeaubonnen aan te bieden. Bij deze systemen is het voor de bezoeker/klant super eenvoudig om een gepast geschenk te selecteren, te betalen en digitaal (Pdf) te ontvangen … en dit van op elk device.

Kortom, als Horeca Optima kan ik initiatieven zoals TADABON enkel maar toejuichen en aanmoedigen!

Over TadaBlog

Dit is de blog van Cadeaubon website TadaBon, waarin we niet enkel nieuws delen over onze initiatieven maar ook een heleboel cadeautips! Cadeaubon

Ben je een handelaar? ook jij kan eenvoudig een cadeaubon aanbieden.